Renovera ett ödehus 

Äntligen har folk börjat intressera sig för gamla ödehus som går att hitta lite varstans, där du inte tror att ett hus kan finnas. Åk iväg till ett landskap eller ort där du skulle kunna tänka dig att bo, ge dig sedan ut på en vandringstur i skogen. Där kan du helt plötsligt stöta på ditt blivande drömhus. Det kanske har varit ett gammalt soldattorp som stått övergivet i ett par hundra år. Nu står det där och bara längtar efter en ny ägare som tar hand om det. Du kan även kolla med fastighetsmäklare om de fått in tips om ödehus, eller har ett dödsbo till salu, som ingen vill ta hand om, men som har stor potential att bli som nytt igen. 

När du hittar ditt hus 

Helt plötsligt står du där framför ditt drömhus, och känner att det är här jag ska bo. Om du inte  kan avgöra om det går att renovera huset eller inte, behövs lite hjälp och det får du av en certifierad besiktningsman, som hjälper dig att se över hur huset mår. Han/hon ser vilka delar du kan bygga vidare på, och vilka delar som är ruttna och måste tas bort helt. 

Hur lång tid tar en renovering? 

Det beror helt och hållet på i vilket skick ödehuset är, och en besiktningsman kan på ett ungefär säga hur lång tid det tar, och om du ska Renovera ditt badrum. Omkring åtta till tio år är vanligt, men du kan behöva renovera olika delar av huset under betydligt fler år. Det beror även på det lånelöfte du får av banken, hur mycket du klarar av göra själv eller tillsammans med vänner som hjälper till för lite mat och fika, bara för att de tycker att det är roligt. Ju mer du får låna av banken och kan betala fler hantverkare desto fortare går det. Vissa saker syns inte i vilket skick de är, det är till exempel VVS, el och dränering. Det är också de osynliga felen som är dyrast och svårast att göra något åt. 

Gör en skiss 

Det första som behöver göras är att rita en skiss över huset. Det kan besiktningsmannen hjälpa till med, eller en arkitekt. När du vet vilka delar som måste rivas ner helt, och vilka delar som går att bygga vidare på, kan du be om hjälp av en arkitekt. Han/hon ritar då upp hur du vill att den nya byggnaden ska se ut. Att göra en ritning själv kan kosta mer än du tror eftersom den som ritar måste veta hur el, VVS och liknande saker ska läggas. Det är viktigt att placera badrummet, köket och andra våtutrymmen på rätt plats i huset, för att inte behöva gräva upp för mycket i trädgården. Dessa saker får du inte heller göra själv om du inte har utbildning inom området för att renovera badrummet i vänersborg.